Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și nu va trebui să îl administrăm obligatoriu.

Conform spuselor sale, România va primi din fiecare tranșă de vaccinuri livrată Uniunii Europene aproximativ 4,6% din producția lunară.

Nelu Tătaru afirmă:

Trebuie să înțelegem! Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. Persoanele fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie, aprilie.”

Când va ajunge vaccinul și în România?

Președintele Klaus Iohannis a declarat că primul set de vaccinuri împotriva coronavirusului vor ajunge în România la începutul anului 2021:

Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin, în funcție de numărul de doze disponibile ele vor ajunge și la noi. Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional cu populația din fiecare țară și atunci în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.