De Sfântul Andrei există, în funcție de zonă, diferite tradiții și obiceiuri. Acestea sunt foarte vechi și doar unii oameni mai țin cont de ele. Însă, le-am ales pe cele mai importante și interesante, unele fiind transmise din generație în generație.

Hotarul dintre cele văzute și nevăzute dispare

În noaptea de Sfântul Andrei, se spune că acel hotar dispare și e momentul propice pentru practicile de prospectare a viitorului.

Noaptea dintre 29 și 30 noiembrie este ca un Halloween pentru români datorită numeroaselor tradiții și superstiții. Astfel, „umblă strigoii” să fure „mâna vacilor„, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor„. Strigoii sunt spiritele celor morți care nu au mai ajuns pe tărâmul de dincolo. Se răzbună aducând boli și nefericire, precum și calamități.

Usturoiul – inamicul cel mai mare al strigoilor

Gospodinele atârnă cununi de usturoi și ung porțile, ușile, geamurile și cotețele animalelor cu usturoi zdrobit pentru ca duhurile rele să nu intre. Animalelor din gospodărie li se pune busuioc sfințit și agheasmă în mâncare. Se mai pun firimituri de pâine prin curte, ca duhurile să nu intre în casă după mâncare.

Busuiocul sfințit și ursitul fetelor nemăritate

Fetele care doresc să-și afle ursitul pun sub pernă busuioc sfințit încât să le apară chipul bărbatului în vis. În alte zone, pentru a-și afla ursitul, fete se așează goale între două oglinzi cu o lumânare în mână, ori frământă o plăcintă foarte sărată pe care o mănâncă înainte de culcare. Astfel, cel care le aduce apă în vis e bărbatul cu care ele se vor căsători. În această noapte, rugăciunile sunt mai puternice. Fapt ce le ajută pe tinerele fete să îi cucerească pe bărbații iubiți.

Influențele meteorologice de Sfântul Andrei

Dacă în noaptea de Sfântul Andrei afară e senin și cald, atunci iarna nu va fi grea. Însă, dacă e un cer întunecat, cu lună plină și ninsoare sau ploaie, e semn că urmează o iarnă cu troiene mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *