Dispozitivele conectate, inclusiv echipamentele, senzorii și rețelele care alcătuiesc internetul obiectelor și securitatea acestora vor juca un rol-cheie în conturarea în continuare a viitorului digital al Europei.

Astăzi, Consiliul a aprobat concluzii prin care ia act de utilizarea sporită a produselor de consum și a dispozitivelor industriale conectate la internet și de noile riscuri aferente care afectează protejarea vieții private, securitatea informaților și securitatea cibernetică. Concluziile conțin priorități vizând abordarea acestui aspect esențial și creșterea competitivității la nivel mondial a industriei internetului obiectelor din UE, prin asigurarea celor mai înalte standarde de reziliență, siguranță și securitate.

Concluziile subliniază că este important să fie evaluată necesitatea unei legislații orizontale pe termen lung pentru a aborda toate aspectele relevante ale securității cibernetice a dispozitivelor conectate, cum ar fi disponibilitatea, integritatea și confidențialitatea. Aceasta ar include specificarea condițiilor necesare pentru introducerea pe piață.

Certificarea securității cibernetice, astfel cum este definită în Regulamentul privind securitatea cibernetică, va fi esențială pentru sporirea nivelului de securitate în interiorul pieței unice digitale. Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) se ocupă deja de sistemele de certificare a securității cibernetice, iar concluziile invită Comisia să analizeze posibilitatea de a impune propunerea de sisteme de certificare a securității cibernetice pentru dispozitive conectate și servicii conexe.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *