close up photo of sad child leaning on a wooden chair

România îşi închide orfelinatele de la 1 octombrie, iar copiii din centrele de plasament rămân, eventual, în grija ONG-urilor.

Prin Legea 191/2022, centrele de plasament vor fi desfiinţate, fiind promulgată de Preşedintele României. Îngrijirea copiilor va fi preluată de ONG-uri, care suplineau oricum activitatea insuficientă a Protecţiei Copilului.

Centrele de plasament nu ar trebui să mai existe de la 1 octombrie, iar acolo unde există, în opinia mea şi a instituţiei, sunt în afara legii, motiv pentru care prefectul poate să amendeze directorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, a explicat Vişinel Bălan, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la rândul său provenit din sânul sistemului.

Aceste centre de stat vor fi închise în fiecare judeţ. ONG-urile vor putea prelua o parte din atribuţiile DGASPC-urilor, astfel că numărul de angajaţi al acestora se va reduce.

În mai multe judeţe din ţară, deja consiliile judeţene au scos la licitaţie, să spunem aşa, proceduri, caiete de sarcini pentru servicii private, pentru ca ONG-urile să preia anumite servicii ale Direcţiilor de Protecţie a Copilului. Aici ţine de managementul fiecărui judeţ, dar există o direcţie în sensul acesta şi ONG-urile, organizaţiile neguvernamentale în domeniul copilului care doresc să furnizeze servicii în acest sens, sunt încurajate şi pot să participe la acest proces de reformă socială”, a mai declarat Vişinel Bălan.

Acesta spune că aparatul s-a redus deja în multe direcţii din ţară, mai ales că în unele judeţe există chiar și 2.500 de angajaţi. Odată cu aceste modificări, o parte din personal nu îşi mai justifică existenţa.

Specialiştii vor fi, însă, cel mai probabil, preluaţi de organizaţiile private care se vor ocupa de creşterea şi educarea acestor copii.

Personalul calificat de care nu va mai fi nevoie va primi oferte conform Codului Muncii, astfel încât oamenii să nu rămână fără loc de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.