Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, România trebuie să fie pregătită pentru un cutremur cu magnitudinea 8, chiar dacă probabilitatea este mică. El susține că școlile trebuie să organizeze periodic simulări de cutremur pentru a-i instrui pe copii în cazul unui seism.

Arafat a declarat că echipele de salvare iau în considerare scenariul cel mai nefavorabil la exercițiile pe care le desfășoară. De asemenea, el a menționat că există o concepție actualizată pentru intervenția în urma unui cutremur, învățată din cel mai mare exercițiu european pe cutremur, Exercițiul Seism 2018, care a implicat un număr mare de oameni și simulări timp de cinci zile și patru nopți.

Arafat a subliniat că astfel de exerciții vor continua, cu simulări mai mici pe zone și poate chiar unul mai mare în următorii ani, pentru a pregăti forțele de intervenție. În plus, el a explicat că scenariul cel mai nefavorabil este luat în considerare în timpul acestor exerciții și că trebuie să ne pregătim pentru scenariul cel mai puțin probabil, dar care poate avea cele mai mari consecințe.

Cu toate acestea, Arafat a sfătuit populația să nu se alarmeze și să nu blocheze drumurile pentru echipele de intervenție, ci să verifice vecinii și să-i ajute în cazul unui cutremur. El a subliniat că comunitatea trebuie să acorde primul ajutor vecinilor până la sosirea autorităților cu echipele de intervenție și că membrii familiei ar trebui să stabilească un punct de întâlnire în cazul în care sunt separați în timpul unui cutremur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *