Sărbătorile bat la ușă, ceea ce îi face pe maramureșeni să se pregătească pentru acestea. Astfel, bărbații din Ungureni pregătesc focul în curtea gospodăriei și apa necesară.

Horinca – băutura care îi încălzește pe gospodari

Deși temperatura din termometre poate să ajungă la limita înghețului, aceștia se încălzesc cu un pahar de horincă autentică în Maramureș.

De obicei, trei sau patru bărbați împreună cu stăpânul casei se îndreaptă spre cocină unde se află animalul ce urmează să fie sacrificat. Pentru a avea curajul necesar, un pahar de horincă în plus e tocmai bun. Chiar și sărmanul porc simte că zilele îi sunt numărate și nu vrea să iasă afară.

Ultimul „strigăt de ajutor” al porcului

După ce animalul este scos cu forța de gospodari, prins de urechi sau coadă, și imobilizat, stăpânul casei apucă cuțitul și înjunghie porcul care guiță de îl aud toți vecinii.

Cuțitul folosit este unul lung, cu lamă cu ambele tăișuri, care este păstrat într-o husă de piele și se folosește doar la sacrificarea porcului.

În timp ce porcul își dă ultima suflare, gospodarii mai închină un pahar de horincă în cinstea acestuia. Ca obicei vechi, acesta este tăiat în frunte sub forma unei cruci. Animalul urmează să fie pârjolit, în timp ce este acoperit cu niște paie. După aceea este spălat și desfăcut.

Pomana porcului și următorul pahar de horincă

În funcție de grosimea slăninii, stăpânul își cinstește ajutoarele și se mândrește cu animalul sacrficat. Tranșarea porcului nu e ușoară. Astfel, e necesară o experiență care se acumulează în timp. Din carne se prepară diverse preparate precum tobă, cârnați, caltaboș și șoric.

Ultimul pahar de horincă

La degustarea acestor preparate este necesar un alt pahar de horincă închinat în cinstea porcului sacrificat și a muncii depuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *