Polițiștii români, printre care și cei din județul Maramureș, vor fi dotați cu bodycam-uri care folosesc la legitimarea persoanelor, efectuarea controlului corporal și al bagajelor sau punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare.

Bodycam-ul va putea fi folosit de polițiștii de frontieră în mai multe situații, precum la:

– legitimarea persoanelor;
– conducerea la sediul poliției de frontieră;
– oprirea vehiculelor;
– utilizarea forțelor și mijloacelor din dotare;
– efectuarea controlului corporal și al bagajelor;
– constatarea contravențiilor și a infracțiunilor;
– prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții și integrității fizice a unei persoane;
– punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare;

„Organizația noastră a demarat acest proiect în exclusivitate încă din anul 2017, când am oferit spre folosință Poliției Capitalei, 20 de dispozitive, care au fost folosite de către colegii din cadrul Brigăzii Rutiere. În momentul de față am extins acest proiect și în cadrul altor 10 Inspectorate Județene de Poliție, cât și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” în total fiind peste 200 de dispozitive.

Dotarea polițiștilor cu bodycamuri în anul 2017 de către organizația noastră a venit ca o reacție la faptul că de multe ori polițiștii au fost intimidați sau descurajați să-și facă datoria de plângerile unor cetățeni influenți sau a celor care utilizau diferite tertipuri și depuneau plângeri penale împotriva polițistului în mod nejustificat. Dar și pentru acei cetățeni care susțineau că au întâmpinat un comportament neadecvat din partea polițistului sau chiar au suferit vătămări când au fost duși la sediul poliției sau alte situații în care era foarte greu să probezi afirmațiile unei părți sau a celeilalte.

Totodată, Poliția de Frontieră Română va achiziționa și veste anti-înjunghiere pentru polițiștii de frontieră, contractul pentru acestea depășind un milion de lei, ținând cont de riscurile la care sunt supuși polițiștii de frontieră aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, vor fi achiziționate 5000 de pistoale în doua tranșe, 2500 până la sfârșitul anului, iar restul anul viitor.

Este un prim pas în modernizarea dotărilor și echipamentelor necesare polițiștilor de frontieră și nu poate decât să ne bucure că proiectul pe care Sindicatul EUROPOL l-a demarat cu 3 ani în urmă a fost însușit și de inspectoratele generale aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.”, transmite Poliția Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *