S-a schimbat protocolul privind tratamentul pacienților infectați de Coronavirus. Una din marile schimbări și descoperiri a fost ineficiența plasmei. S-a observat lipsa de rezultate, prin urmare aceasta nu va mai fi folosită în tratarea pacienților cu forme grave de COVID-19.

Cât despre persoanele asimptomatice, acestea nu trebuiue să urmeze un tratament, antiviralele având efect doar dacă sunt luate din timp, iar antibioticele ar trebui evitate în lupta cu acest virus. Asta dacă nu cumva este vorba despre o infecție bacteriană.

Medicamentul știut pentru eficiența în tratarea Coronavirusului, Remdesivirul, a fost observat să funcționeze mai bine dacă acesta este adminstrat înainte ca pacientul să ajungă în stare foarte gravă, la terapie intensivă. Acum nu doar pacienții pozitivi de la AȚI vor fi puși sub tratament cu acest medicament.

„Aceste lucruri le-am observat în practica de zi cu zi. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficiența lui este categoric mult mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentrația de virus în sânge este foarte mare. Dacă vorbim de tratamentul cu plasmă, aici lucrurile sunt un pic nuanțate, din două motive: pe de o parte, trebuie ales foarte atent momentul în care indicăm acest tratament. De asemenea, plasma este contraindicată la pacienții care au tromboze, or știm că o particularitate a acestei infecții este prezența trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienții cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei. Mai există un fenomen întâlnit, o reacție adversă, o reacție alergică, dacă pot s-o explic așa, pe care o dezvoltă unii pacienți la administrarea de plasmă că urmare a anticorpilor pe care îi produce organismul și practic, plămânul se blochează cu acești anticorpi împotriva plasmei administrate, crește volumul care se administrează și respirația devine foarte greoaie. Fenomenul poate dura până la șase ore și se poate solda chiar cu deces”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Ibuprofenul este o altă modalitate recomandată pentru combaterea Coronavirusului. În schimb, un medicament care însă a fost descoperit ca fiind ineficient este Kaletra, utilizat pentru tratarea virusului COVID-19 la începutul pandemiei, dar și a virusului HIV.

„Eu am avut întotdeauna opțiunea de clasă de medicamente și am considerat că atunci când vorbim de un medicament, practic vorbim de clasa din care face parte, iar ibuprofenul și paracetamolul fac parte din aceeași clasă de antiinflamatoare. Au fost suspiciuni în primele momente de reacții adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranță de orice pacient”, a spus Beatrice Mahler.

Conform Digi24, dr. Beatrice Mahler se teme de o pandemiei de rezistență la antibiotice. Pe acest fond, al rezistenței la medicamentele puternice, persoanele asimptomatice nu ar trebui să ia niciun fel de medicament, deoarece nu se poate lua preventiv. Azitromicina ajuns să fie folosită cu regularitate, de aceea, există o posibilitate ca virusul să devină rezstent la antibiotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.