Traficul rutier pe toate tronsoanele de drumuri naţionale, judeţene, europene şi comunale se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar stratul de zăpadă căzut în Munţii Rodnei a ajuns la 76 cm, vizibilitatea atmosferică sub 150 de metri pe DN 18, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş.

“Au căzut precipitaţii sub formă de ploaie la deal şi şes, respectiv ninsoare în zona de munte în cursul nopţii trecute. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul sectoarelor de drumuri naţionale este curat şi umed, cu excepţia DN18, în Pasul Gutâi, unde spre vârf se găseşte un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu 10 utilaje şi au împrăştiat 55 tone de material antiderapant. Marea majoritate a sectoarelor de drumuri judeţene au partea carosabilă curata şi umedă. Sunt tronsoane de drumuri care au în zona de munte pe alocuri un strat de zăpadă frământată. Angajaţii SC Drumuri şi Poduri SA au acţionat cu 25 utilaje şi au răspândit 150 tone de material antiderapant”, a spus Dan Bucă.

De asemenea, vizibilitatea atmosferică pe mai multe tronsoane ale DN 18 în zona montană este sub 150 de metru.

“Cerul este acoperit. Plouă slab în judeţ. Ninge în Pasul Gutâi, Pasul Prislop şi pe Dealul Măgoaja. Vizibilitatea este redusă de ceaţă, sub 150 de metri, pe DN18, în Pasul Prislop, între km 160 şi km 175. Vântul suflă slab, la moderat cu intensificări temporare în zona montană”, a mai spus Dan Bucă.

Cel mai mare strat de zăpadă căzut în noaptea de luni spre marţi, 76 cm, a fost înregistrat la staţia meteorologică Iezer din Munţii Rodnei.

“Stratul de zăpadă măsura până la 76 cm la staţia meteo Iezer, 7 cm la Băiuţ, 4 cm la Cavnic, 3 cm la Firiza, 2 cm la Baia Borşa. Temperatura aerului înregistrează următoarele valori: – 6 grade la staţia meteo Iezer, -3 grade în Pasul Prislop, -2 grade în Pasul Gutâi, 0 grade la Cavnic, Ocna Şugatag, şi Târgu Lăpuş, 1 grad la Borşa, 2 grade in Baia Mare. La pragul pistei Aeroportului Internaţional Maramureş a fost înregistrată o temperatură de 3 grade Celsius, cer acoperit, iar aici cad precipitaţii sub forma de ploaie. Vântul are o viteză de 4 km/h din direcţia sud, sud-est”, a mai adăugat Dan Bucă.

Conform aceleiaşi surse, debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţul Maramureş au fost în scădere, iar Exploatarea acumulării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă.

Totodată, CJSU Maramureş recomandă conducătorilor auto să conducă cu prudenţă, să îşi adapteze viteza la condiţiile de trafic, să păstreze o distanţă de siguranţă între vehicule, să evite depăşirile şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

“Reamintim de obligativitatea echipării vehiculelor cu anvelope de iarnă pe drumurile cu zăpadă, gheaţă sau polei”, a mai spus Dan Bucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *