Sunt mulți băimăreni care au prostul obicei de a-și lăsa mașinile parcate pe spațiile verzi. Pentru aceștia însă vin vești proaste. Asta pentru că autoritățile vor putea ridica și mașinile lăsate pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, nu doar pe cele parcate neregulamentar pe drumurile publice.

Proiectul de lege a primit votul decisiv în Parlament, parlamentarii stabilind și ce se-ntâmplă cu mașinile ridicate ori cum vor putea fi recuperate acestea de către șoferi.

Pentru a putea recupera un vehicul ridicat de pe domeniul public, vor trebui achitate tarifele stabilite pentru această operațiune, restituirea urmând să se facă pe baza dovezilor de plată și a documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia.

Autoritățile locale se confruntă și cu alte probleme, cum este cea a parcării pe spațiile verzi, în parcuri, zone pietonale. Au existat inițiative legislative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice. Aceasta inițiativă reglementează ridicarea vehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decat cele care fac parte din domeniul public.

“Dacă un vehicul staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliția locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează pe durata a 24 de ore. Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane fizice și juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat.

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare”, se arată în legea care acum așteaptă doar promulgarea președintelui.

Mai trebuie spus că dispoziția de ridicare a mașinii, documentul în baza căruia se va putea ridica o mașină de pe spațiile verzi, spre exemplu, va trebui să conțină data, ora și locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele și prenumele polițistului local care-l întocmește, precum și unitatea din care face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului sau mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul. Tot în respectiva dispoziție mai trebuie să apară și date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.