Sursa informațiilor: Sighet247

Echipa de robotică a Colegiului Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, denumită Tech-X, a câștigat toate cele 6 meciuri din competiția FIRST Tech Challenge România și s-a clasat foarte aproape de pozițiile care o puteau trimite la etapa internațională din Houston, Texas. La nivel mondial, competiția din România ocupă locul 3 după SUA și China, ca nivel, număr de echipe participante și rezultate. România a câștigat și marele premiu internațional la ediția precedentă.

La etapa regională, echipa a câștigat și un premiu special numit ”Control Award”, care recompensează gândirea inovatoare. Toți membrii echipei sunt acceptați la facultăți cu specializări tehnice de la universitățile din București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca.

Competiția FIRST Tech Challenge este o tradiție în SUA și este adresată elevilor. Aceasta presupune proiectarea, construirea și programarea unui robot, dar și munca în echipă, lucru pe proiect, spiritul și abilitățile antreprenoriale, inițiativa și rezolvarea de probleme, voluntariatul. Asociația ”Nație prin Educație”, partenerul din România pentru programul educațional FIRST Tech Challenge, este o forță activă în domeniul educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică).

Clubul de robotică Tech-X a fost înființat în 2019 la inițiativa mentorului Alumni Darius Giurgi și a profesorului de informatică Cornelia Hotea. Echipa are trei departamente: construcție, programare și marketing/media, iar comunicarea trebuie să fie perfectă pentru reușita echipei. Există și o echipă de voluntari, în care se poate înscrie orice elev de la ”Dragoș Vodă”. Componența Tech-X este formată din elevii: Silviu Pontoș (clasa a XII-a B, lider echipă/proiectare/design), Patricia Furtos (clasa a XI-a B, programare/coach/mentenanță site), Luca Ilieș (clasa a XI-a B, programare/printare 3D/driver), Paul Plopișan (clasa a XI-a A, construcție/driver), Larisa Pașca (clasa a XII-a B, marketing/media), Nicola Colopelnic (clasa a XII-a B, marketing/media), Diana Dolca (clasa a XII-a B, marketing/media/mentenanță Youtube), Mihaela Trifoi (clasa a XII-a B, marketing/media), Boller Eduard (clasa a XI-a C, construcție), Ionuț Drăguș (clasa a XI-a C, construcție), Antonio Ivașcu (clasa a IX-a C, programare/construcție), Denisa Lihet (clasa a XI-a B, marketing/media) și Raluca Ardelean (clasa a XI-a B, marketing/media).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *