Moș Nicolae înseamnă bunătate, dărnicie, compasiune, precum și obiceiul cadourilor puse în ghetuțe în seara de 5 decembrie. Pentru a primi cadouri, cei mici trebuie să își lustruiască cizmulițele pentru ca Moș Nicolae să le aducă daruri, sau o nuielușă dacă nu au fost cuminți.

Legenda primului Moș din luna cadourilor

Această tradiție își are originea în povestea personajului mitic care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului Sfântul Ierarh Nicolae din Myra Lichia. El a făcut numeroase fapte bune și miracole față de cei săraci și suferinzi. Când au murit părinții acestuia, și-a dăruit întreaga avere celor nevoiași.

Povestea celor trei fete fără zestre

Într-o noapte, Sfântul Nicolae a venit și le-a aruncat pe fereastră trei saci cu aur pentru ca acestea să aibă zestre și să nu se prostitueze. De atunci, Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept protectorul săracilor.

Moș Nicolae aduce daruri în ghetuțe și nuielușe pentru cei neascultători

Moș Nicolae a preluat numele și data de celebrare a Sfântului Nicolae, adică 6 decembrie. În tradițiile românești, acesta ajută văduvele, orfanii și aduce cadouri copiilor, dar pe cei leneși și neascultători îi pedepsește. El e cunoscut ca apărând pe un cal alb, ceea ce face trimitere la prima ninsoare de la începutul iernii. Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Cum este sărbătorit Moș Nicolae în alte țări?

În secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua activităților caritabile și a darurilor. Majoritatea tradițiilor se regăsesc în mare parte din țări, acestea fiind doar puțin diferite prin darurile primite sau prin lucrurile lăsate pentru Moș Nicolae.

În Germania, copii pregătesc, în ajun, ghetuțele, o scrisoare în care își aștern dorințele, precum și câțiva morcovi pentru caii moșului. Copiii care nu au fost cuminți primesc nuielușe, cărbuni sau cartofi.
În Franța, copiii lasă un pahar de vin pentru Moș, iar pentru măgăruș lasă câțiva morcovi și puțin zahar.

Copiii olandezi neascultători se tem de Zwarte Piet (Petru cel Negru) deoarece aceștia cred că vor fi duși de el înapoi în Spania. În Italia, există ritualul Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți) prin care tinerele fete nemăritate primesc daruri în amintirea Sfântului care le-a ajutat pe cele trei fete sărace.
În nordul și în partea centrală a Croației, Moș Nicolae este cunoscut ca Sveti Nikola, care aduce cadouri copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *