Am întrebat 100 de români care e diferența dintre sex și dragoste. Ei bine, nu chiar 100. Mi-am luat la întrebări câțiva prieteni, curioasă fiind în special să văd dacă există vreo diferență de percepție între băieți și fete pe acest subiect.

Indiferent că îl numim sex sau dragoste, actul în sine reprezintă o descărcare de energii. Tocmai pentru că finalitatea actului intim, teoretic vorbind, este aceeași, mulți consideră că nu există nicio diferență reală între cele două acțiuni. Din punctul acesta de vedere, n-am cum să nu fiu de acord. Dar dacă privim problema mai îndeaproape, putem să constatăm că pentru una din cele două ai nevoie de ceva mai multă atenție și grijă pentru a te bucura pe deplin de experiența trăită.

Bărbații o să mă considere o romantică, o idealistă, o visătoare pentru ceea ce am de gând să spun. Am o veste proastă pentru voi: nu sunt singura! Ba chiar există, printre voi, masculi care vor fi de acord cu mine. A face dragoste implică o conexiune puternică între doi oameni. E genul acela de legătură care merge dincolo de cuvinte, de ce e palpabil. Să fii îndrăgostit de persoana cu care împarți aceste momente intime face ca experiența să fie mult mai intensă și specială.

Sexul e o simplă împlinire a nevoii umane de sute de ani, aceea de împerechere.

Nu mă înțelege greșit, ambele concepte reprezintă tot o împlinire a acestei nevoi, însă dragostea împachetează această necesitate în ceva mai pur. Ce e mai frumos decât să ai chimie cu omul tău special, să existe acea tensiune sexuală, iar totul să meargă natural?

A face dragoste e mai mult decât a avea orgasm.

E minunat să ai orgasm, dar se întâmplă de multe ori ca actul intim să nu conducă înspre asta, pentru că scopul său nu este punctul culminant. Atenția îți este îndreptată spre partener, spre modul în care se simte, dai mult mai multă importanță preludiului. Îți dorești ca acesta să se simtă iubit, apreciat, în siguranță cu tine.

În momentul în care faci sex, lucrurile sunt mai simple. Ambii luptați pentru descărcarea electrizantă de final, iar relația dintre voi este strict de ordin fizic. Nu putem vorbi nici de momente de vulnerabilitate, pentru că fix de asta vreți să scăpați amândoi.

 Ce spun bărbații?

Un prieten de-ai mei mi-a spus, referitor la această întrebare – dacă există sau nu o diferență dintre sex și dragoste: „Eu cred că atât dragostea, cât și sexul sunt niște acțiuni prea complexe pentru a le putea compara sau explica. Ambele sunt nevoi, dar, experimentând atât sexul cu o persoană necunoscută, cât și cu persoana iubită, pot spune că nu e același lucru. Cred că depinde, pentru mine cel puțin, de persoana cu care ești. Dacă e cea potrivită, sexul e tot o energie, tot un fel de dragoste”.

Un alt prieten a venit în completarea lui: „Sexul are nevoie de o scânteie fizică, în timp ce dragostea are nevoie de un foc psihic și de o scânteie fizică”. Am fost surprinsă să aflu că părerea prietenilor de gen masculin este asemănătoare cu cea a prietenelor mele în ceea ce privește acest subiect.

Există situații în care poți face atât sex, cât și dragoste, cu aceeași persoană.

Nu are nicio legătură intensitatea fizică cu care se petrece actul, cât de animalic ești în pat, ci atenția pe care v-o acordați. Nu ți s-a întâmplat niciodată să te afli în mijlocul momentului și să te trezești gândindu-te la altceva? Atunci când relația nu mai merge atât de bine și partenerii sunt deconectați unul de la celălalt, actul intim tinde să devină o simplă descărcare, fără vreo implicare sentimentală.

 Ce părere au femeile?

Același lucru mi l-a spus și o prietenă: „Dragostea o faci cu persoana pe care o iubești, contând mai mult sentimentele decât actul sexual in sine, pentru că se simte iubirea dintre voi și totul e mai senzual. După părerea mea, nu poți face dragoste la un one night stand, adică ce dragoste poți avea acolo? Și chiar dacă ești într-o relație, nu faci mereu dragoste. Eu am făcut de câteva ori și nu se compară cu nimic, e cu totul altceva decât sexul în general. Am făcut și dragoste și sex cu persoana cu care sunt împreună, iar uneori mă simțeam folosită când nu îmi oferea aceeași atenție ca la început, când totul era mai intim”.

O perspectivă interesantă a actului mi-a oferit-o o altă prietenă, care privește dragostea drept un preludiu, iar sexul, momentul de după, punctul culminant: „Sexul este doar momentul în care se consumă actul. Acolo se va ajunge indiferent dacă partenerii programează momentul sau e ceva spontan, ca sexul într-un loc public. Pentru mine, dragostea e ca un fel de preludiu, pe care poți să îl faci doar cu omul iubit, dar tot la sex se ajunge. A face dragoste e momentul în care ți se confirmă sentimentele pentru celălalt, pentru că îți dăruiești trupul persoanei dragi, iar sexul e ceea ce întreține în mare parte relația”.

Indiferent dacă îl numești sex sau dragoste, actul intim trebuie să fie întotdeauna consimțit și trebuie să țină cont de dorințele fiecăruia. Comunicarea cu partenerul diferențiază un sex bun de unul nereușit, așa că încearcă să lași pudoarea deoparte și vorbește deschis despre fanteziile, plăcerile tale și insecuritățile pe care le ai. Diferența dintre sex și dragoste poate depinde de la persoană la persoană – nu există un adevăr general valabil, însă, cel mai important aspect este să-ți creeze plăcere.

Autor: Potirniche Violeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *