Deși ne-am obișnuit ca pe 1 decembrie să sărbătorim Ziua Națională a României, această nu a fost dintotdeauna data pe care s-a sărbătorit unirea Transilvaniei cu România.

Alegerea zilei perfecte pentru Sărbătoarea Națională

Între 1866-1947 era data de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. De abia din 31 iulie 1990, prin legea nr.10 promulgată de cunoscutul președinte Ion Iliescu, ziua de 1 decembrie este adoptată ca zi națională.
România a reușit să se articuleze temeinic prin adunarea Basarabiei, Transilvaniei cu Bucovina, Banatului, Crișanei și Maramureșului.

Chiar dacă percepția românilor despre Ziua României diferă din generație în generație, aceștia își vor consolida și valorifica proiectele din viitor în funcție de oportunitățile oferite și de cadrul social.

Un mic istoric al acestei zile

Evenimentul din 1 decembrie 1918 este principalul din istoria României, dată în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea României cu Transilvania. Atunci s-a cerut un singur stat național. Totuși, un prim pas s-a făcut între 21 noiembrie – 4 decembrie 1918. Atunci, Sfatul Țării din Basarabia proclamase Republica Democratică Moldovenească.

Declarația de independență a fost adoptată pe 24 ianuarie 1918

Vasile Goldiș a citit rezoluția unirii pe 1 decembrie 1918: “Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *